dimecres, 22 de juliol del 2009

El jutge confirma que els descansos dels conductors d’autobusos no es poden canviar per diners

La sentència desestima la demanda de CGT i ACTUB, que pretenien forçar el cobrament, i avala l’aplicació que fa TMB dels acords del 2008

El Jutjat Social número 3 de Barcelona ha rebutjat la demanda presentada pels sindicats CGT i ACTUB, que pretenien no haver de convertir en dies de descans els 25 minuts que acumulen els conductors d’autobusos de TMB per cada dia treballat, sinó cobrar-los. La sentència dóna la raó a l’empresa, que aplica la conversió dels minuts acumulats en dies de descans.

La reducció de 25 minuts en la jornada laboral dels conductors per dia efectivament treballat és un dels punts de l’acord de finalització de les vagues del 2008.

L’abril del 2009, CGT i ACTUB van presentar una demanda contra aquesta fórmula d’ampliació dels descansos del personal de conducció, en un intent d’aconseguir que tota la reducció de temps de treball generada pels 25 minuts es pogués convertir en diners, en comptes de descansos.

El jutjat desestima ara aquesta pretensió, en una sentència datada el 20 de juliol i comunicada avui, en què deixa clar que el sentit de l’acord de l’abril del 2008 i de la normativa estatal sobre transport de viatgers és incrementar el descans, i reduir les hores de treball, com a via per reforçar la seguretat viària i la salut laboral. Per això afirma que “no s’ajustaria a les intencions de la norma que l’objectiu final fos que el treballador pugui cobrar el període de descans que li correspondria a canvi de la seva salut laboral, i en el terreny en el qual ens movem, de la dels viatgers i usuaris del transport públic”. En conseqüència, “no es pot admetre la interpretació de la part demandant que pretén deixar exclusivament en mans dels treballadors l’opció de descansar o cobrar el període de descans”.

Barcelona, 22 de juliol de 2009